Berchtesgaden (13. - 15. 12. 2019)

To si jen tak ze srandy postěžujete, že jste nebyli už dlouho v Alpách, a hned se najdou Himalisti, co vám to naplánují na blížící se víkend, takže vlastně den dopředu. No neberte to! A tak jsme jeli ve třech do Berchtesgadenu, já, Evka a Bambusák - vedoucí výpravy, zakladatel CK Bambus, řidič a průvodce v jedné osobě. A prý, že jsme tak zdatné družstvo, dáme si to na drsňáky na chatu Ingolstädter haus, co se v létě chodí z parkoviště 8,5 hodiny.

Po nočním bivaku na parkovišti jsme zabalili to nejnutnější a vyrazili do údolí Wimbach. Minuli jsme zavřené a zabedněné chaty Wimbachschloss a Wimbachgrieshütte, někde mezi nimi jsme byli nuceni nasadit sněžnice a začít se brodit mokrým a těžkým sněhem. U horní chaty jsme dali oběd a zjistili jsme, že k cíli je to podle rozcestníku ještě 5,5 hodiny. Bylo pravé poledne. Letní odhad příchod v šest, zimní odhad příchod bůhvíkdy. No pokračovali jsme statečně ještě asi dvě hodiny směrem do sedla Trischübel, než jsme to otočili. Sám řidič a průvodce musel uznat, že to na chatu nedáme a že je rozumnější se vrátit. Že cestou jsme minuli takový pěkný srub, kde si dáme pauzu. Dali jsme, dlouhou a vydatnou. Bambusák vylovil z batohu úplně tu nejnutnější věc, co tam měl, 1,5 litru svařáku, Evka bombu a já, já přidal svoje rozumy. Vykouzlili jsme v té pustině úplně vánoční atmosféru, a kdybychom měli karimatky a teplejší spacáky, zůstali jsme ve srubu přes noc. Leč neměli jsme, proto jsme museli večer protáhnout až na parkoviště a bivakovat tam. Hodilo to za sobotu pěkných 22 km.

Druhý den ráno jsme popojeli kousek autem a vyrazili na Grünstein (1304 m), odkud je parádní pohled na malý a velký Watzmann a Hocheck, hned vedle na Hochkalter a taky na kousek Königsee. A hlavně, hlavně, HLAVNĚ!!! tam byl Bambus uspokojen! A to hned třikrát! Takový to byl kopec s hospodou!

Do Berchtesgadenu se rozhodně musíme vrátit. Večerní pocit nekonečnosti mezi zasněženými štíty a stříbrnými hvězdami se nedá popsat, nedá se ničím nahradit, to je zážitek, který vám vyplní srdce až po okraj, zamrazí dech a omámí smysly!