ZOH - severská ultra kombinace (2. - 10. 2. 2018)

Přepis rozhlasového vysílání ze závodu severské ultra kombinace na olympiádě v Pchjongčchangu 2018. Ze studia na Kančích horách komentují Břetislav Zádřeva a Vladimír Přerušený.

 

Zádřeva: “Dobrý den, milí posluchači. Vítám vás u dnešního vysílání. Za malou chvíli začne závod nové olympijské disciplíny, která se jmenuje severská ultra kombinace. Společně s vámi vítám ve studiu našeho dlouholetého experta na tuto disciplínu, vítěze mnoha bezvýznamných závodů, matadora, pana Vladimíra Přerušeného. Dobrý den!”

Přerušený: “Zdravím všechny posluchače našeho vysílání i já! Pěkný den všem, hezkým holkám zvlášť!”

Z: “Ano, hezké holky můžeme pěkně pozdravit, ale to je asi tak všechno. Nerad bych přišel o práci, Vláďo! Měli bychom být nestranní a vyvážení. Tak! Ještě, než začne samotný závod v první disciplíně severské ultra kombinace, máme chvilku času. Pojďme tedy našim posluchačům přiblížit, co takový závod obsahuje.”

P: “Já bych chtěl tady, v živém přenosu, speciálně pozdravit Julču z Klatov. Bylo mi s ní o víkendu moc dobře a nemůžu na ni zapomenout. Bohužel na ni nemám telefonní číslo, tak kdyby byla tak hodná, a zavolala mi na 725 854 869, budu fakt rád. Na co ses to ptal, Břeťo?”

Z: “Ehm, jestli bys mohl místo rozdávání telefonních čísel blíže popsat, z čeho se skládá závod v severské ultra kombinaci.”

P: “Jo, to bych mohl. Víte, závod v severské ultra kombinaci nemá pevně stanovené jednotlivé disciplíny, třeba jako závod sdruženářů, kde nejprve skáčou z můstku a pak běží na běžkách. Tam se nějak přepočítávají délky skoků na časy, ne?”

Z: “Tak to ti teď z hlavy úplně přesně neřeknu, ale asi ano, Vladimíre.”

P: Hele, nepodíváme se, jak to je? Když jsme to nakousli, tak mě to docela zajímá.”

Z: “No, mohli bychom, ale komentujeme teď severskou ultra kombinaci, tak by bylo asi lepší říci, v čem se závodí tady. Start první disciplíny se nám pomalu blíží.”

P: “Máš pravdu. Počkej, musím si to v hlavě trochu sesumírovat. Furt mi tam překáží víkendová Julča. Letos na olympiádě se závod v ultra kombinaci skládá ze sjezdu, závodu s hromadným startem na 12 kilometrů klasickou technikou, super obřho slalomu ve snowboardu (tzv. super snow G), závodu na saních a stavby iglů. Sjezd se jede na dvě kola, na Neklidu a na Klínovci, snowboaradová dráha je na Hranici a na saních se závodí Za Prahou. To mi připomíná, že s Julčou jsme měli taky hromadný start. I cíl. Julčo, zavolej!”

Z: “Díky, Vladimíre, za postřehy. Přesuneme se na Neklid, kde už je na startu připraven první závodník. Tři, dva, jedna, teď! Start se povedl, a už nám závodník mizí z dohledu, protože komentátorské stanoviště máme nahoře, u startu, a do cíle nevidíme, ten je pod kopcem. Kdybyste to viděli, milí posluchači! To se jen tak nevidí. Můžeme alespoň říci, že po dobu, co máme možnost závodníky vidět, tak ten první nespadl a odjel. Na výsledky si však budeme muset počkat.”

P: “Já bych to doplnil o první postřehy zkušeného experta. Od toho jsem tady, ne? Kdo to odstartoval?”

Z: “To ti Vláďo bohužel taky neřeknu, nedostal jsem startovní listinu, a takhle z dálky ho nepoznám.”

P: “Aha, no tak ten postřeh zkusím střelit od boku. Fakt dobrej start, si myslím.”

Z: “Souhlasím s tebou a děkuji ti za návštěvu tady ve studiu. Zatím se nebudeme loučit, protože se přesuneme na start druhé disciplíny severské ultra kombinace, a to je závod na 12 km klasicky.”

P: “Jdeme na to, Břetislave.”

---

Z: Vítejte zpět, milí posluchači. Závod na 12 kilometrů klasickou technikou se nám blíží k finiši. Než jsme se přesunuli, závodníci vystartovali a absolvovali téměř celý závod. Cíl je na náměstí v Božím Daru, a my jsme se chytře přesunuli sem, do cíle, abychom vám mohli přiblížit poslední okamžiky závodu přímo z dějiště.”

P: “Takovýhle závod, plný zvratů na první pozici, jsem už dlouho neviděl. Bude to napínavé až do samého konce.”

Z: “A co myslíš, Vladimíre, jaké by to mohlo dopadnout?”

P: “Když budou naši v top 30, tak to budu uvažovat za úspěch.”

Z: “ I když závodí jen osm závodníků?”

P: “I tak. Do top 30 se tak vejdou všichni, ne? A na olympiádě je to obrovský úspěch! Haló? Cože? To jsi ty? Aha, no já teď komentuju závod, víš, nemůžu mluvit. Mluvím potichu, protože jsem v rozhlase! No, číslo jsem chtěl, to jo. Ale já si ho teď nemám kam napsat, víš broučku? No, pošli mi ho esemeskou, jo? Taky. Taky. Chci, ale teď to nejde. Jo! Papa.”

Z: “Vláďo, je po závodě. Jak si předpovídal, všichni naši v top 30. Loučíme se s vámi, milí posluchači, a za chvíli na slyšenou ze sjezdovek Za Prahou, kde proběhne super G.”

P: “Na slyšenou! … Ahoj Julčo, byla si v sobotu FANTASTICKÁ. Co?”

Z: “Mikrofon! Máš zaplý mikrofon. Jsme stále v éteru, Vláďo!”

P: “Sákryš, no jo. Tak já ti zavolám později, jo? Jo, fantastická! Tak pa!”

---

Z: “Jsme opět tady, milí posluchači. Vítám i Vladimíra, který tu momentálně není, ale snad se brzy objeví. A, tamhle jde. Vláďo, poběž, už to začalo!”

P: “Omlouvám se, nemohl jsem to naše stanoviště najít. Nevíš, kde jsou tady záchody? Potřeboval bych si odskočit.”

Z: “Pane jo, to byl skok! Až z toho závodníka rozbolela ruka! Už jsem myslel, že to bude jak s Ledeckou, přijde, obuje a vyhraje, ale mezitím se blíží horská služba, fixuje ruku, nakládá závodníka za sebe na čtyřkolku, a ujíždí s ním k parkovišti. Máme po závodech, Břéťo. Vypadá to na zlomenou ruku, řekl bych. Záchody jsou o patro níž.”

P: “Díky. Za chvíli jsem zpátky.”

Z: “Já myslím, že už se nemusíš vracet. Ne snad proto, že bych tě tu nechtěl jako experta, ale protože závod v severské ultra kombinaci je u konce. Mohl bys v krátkosti, než zmizíš v záchodě, shrnout jednotlivé disciplíny a podělit se o své dojmy?”

P: “Dojem na mě udělala hned, jak jsem ji uviděl. Víš ona je fakt fantastická. Domluvili jsme se zase na sobotu.”

Z: “A závod? Shrnout?”

P: “Chvíli jsem závodil s kolegou, kdo ji osloví první, a vyhrál jsem. Pak jsem shrnul… jé, to sem asi nepatří, co? Zkrátka jsem měl vyhráno!”

Z: “Myslím, že se mnou budete milí posluchači souhlasit, když prohlásím, že to nemá cenu. U dalších přenosů se sportovní tématikou se těším na slyšenou! Mám dojem, že nejbližší přenos se bude věnovat zítra od 15 hodin další nové olympijské disciplíně, nordic zewling! A v tom máme velké šance na medaili, startuje náš největší favorit, Karel Šáteček. Tak na shledanou!”

P: “Ahoj, no tak už jsme skončili. Jo? No tak to já přijedu hned, ne? Taky se těším. Moc, moc, moc! Ahoj!”