Lužické hory (18. - 25. 7.)

Dovolená s mamkou, Janíkem a Liškou v penzionu Setuza, nedaleko vrcholu Jedlová (774 m). V sobotu se v podstatě akorát přesunujeme tam. A protože jedeme společně, přesun se protáhnul až do pozdních odpoledních hodin.

V neděli jsme nechali naše vozidla odpočívat a obešli jsme blízké okolí, tedy dolů po zelené do Jiřetína pod Jedlovou. Štola byla zavřená. Pak na zmrzlinu a pro boty a zpátky na chatu přes Křížovou horu (562 m). Nahoře na hoře nás chytla pěkná bouřka se slejvákem, tak jsme se schovali do kapličky.

Další den jsme se rozhodli, že obejdeme Jedlovou a Tolštejn. Vyrazil jsem s bonbony napřed, s vysílačkou a GPS. A dělal jsem značky pro ostatní. Dotáhli jsme takhle Štěpánku až nahoru k rozhledně na Jedlové. Tam jsme si dali první oběd a Liška se poprvé zakousla. Cestou na Tolštejn (670 m) Ondra usnul v nosítku a přišel déšť. Na Tolštejně jsme na malou chvilku vyběhli nahoru a už jsme zase mastili zpátky. Taky jsme dostali sprďunk od paní domácí, že jsme přišli pozdě na večeři (asi o 5 minut).

V úterý jsme podnikli autovýlet. Začali jsme na Panské skále, kde se točila Pyšná princezna, a pokračovali jsme ve Sloupu v Čechách, kde je moc pěkný skalní hrad. Tady jsme potkali Máru a spol. Večer už tradiční buzerace za pozdní příchod k večeři.

Středa - výprava do Kyjova. Obešli jsme kolečko po žluté přes Kyjovský hrádek až k Turistickému mostu a zpátky po červené Kyjovským údolím (a údolím řeky Křinice). Večeři jsme stihli včas.

Ve čtvrtek jsme odjeli až do Tiských stěn. Tady jsme obešli Velké tiské stěny a odlovili nejednu kešku. Absolvovali jsme kolečko, nejprve po naučné stezce mezi skalami a zpátky po vyhlídkách nad Tisou.

Co bylo v pátek? Výstup na Luž (792 m), nejvyšší horu Lužických hor. Obešli jsme malé kolečko přes Německo. Na chatě pod horou jsme si dali druhý oběd a Liška se podruhé zakousla. Na zpáteční cestě jsme u kešky viděli sirný pramen. Čas večeře už si pořádně hlídáme, abychom nepřišli pozdě.

Sobota, to je cesta domů. Bez zbytečných zastávek, jen na nějakou tu keš a nákup meruněk.